شناخت علمی و تجربی از عملکرد بازار مسکن نقش موثری در کاهش فشار هزینه زندگی خانوارها و رونق اقتصادی دارد؛ بازار مهمی که در میانه تابستان، روزهای پررونق تری را سپری می کند.
به گزارش ایرنا، روزنامه های اقتصادی کشور در هفته گذشته درباره موضوع های مختلفی چون وضعیت بازار مسکن، نفت و بورس و همچنین نقش تاثیرگذار این بخش ها در اقتصاد کشور یادداشت و گزارش هایی را منتشر کردند؛ موضوع های مهم اقتصادی که در این نوشتار به آن اشاره می شود.
** تابستانی شدن بازار مسکن
رونق اقتصادی بدون در نظر داشتن نقش بخش مسکن متصور نیست چرا که این حوزه فعال در دوره تولید و بهرهبرداری نزدیک به 20 درصد از تولید ناخالص داخلی و بیش از 40 درصد سرمایه ناخالص را به خود اختصاص می دهد. بنابراین می توان با اقدام های اثر بخش در این حوزه از پتانسیل های موجود در جهت پیشرفت های اقتصادی بهره جست.
روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارشی با عنوان «مسیریاب فصلی خانه اولیها»، نوشت: شرایط اولیه رونق معاملات ملک با ورود خانهاولیها به بازار تابستانی مسکن فراهم آمد، اما تکرار «خطای جستوجو» میتواند باعث انحراف از مسیر رو به جلو در این بازار شود. متقاضیان خرید مسکن معمولا سه مولفه «قیمت»، «متراژ» و «محله» را در اولویت جستوجو قرار میدهند که از بین آنها، نحوه «انتخاب محله» نقشی تعیینکننده در طول زمان جستوجو، کیفیت خرید و تحرک کل بازار دارد.
به نوشته این روزنامه، نسخه مسیریاب خانهاولیها نشان میدهد برای اطمینان از موجودی «کوچکمتراژ»ها در محله موردنظر باید «پیشانتخاب» جایگزین «انتخاب قطعی» محل شود تا جستوجوی فرسایشی اتفاق نیفتد.
روزنامه «صبح اقتصاد» در گزارشی با درج عنوان «راه اندازی سامانه مالیات مسکن تابستان امسال»، آورد: سامانه «املاک و اسکان» که عمده فعالیت آن اجرای قانون مالیاتهای مستقیم در بخش مسکن خواهد بود، بنا به گفته مدیرکل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن، تابستان سال جاری راه اندازی میشود. بحث ایجاد سامانه ای برای اخذ مالیات از خانه های خالی با هدف ورود آنها به بازار مصرف، از سال 1394 همزمان با طرح قانون مالیاتهای مستقیم در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.
در ادامه این گزارش می خوانیم: این وزارتخانه نیز کارهای اجرایی آن را به یک شرکت انفورماتیک واگذار کرده که قرار است تابستان سال جاری راه اندازی شود و تا پایان سال 1396 تکمیل می شود. مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن در مورد آخرین وضعیت سامانه املاک و اسکان کشور گفت: وظیفه ایجاد سامانه املاک و اسکان براساس ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، برعهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته شده است.
روزنامه «جهان صنعت» در گزارشی با انتخاب عنوان «میراث نهادهای مالی قدرتمند»، آورد: اشباع بازار مسکن از «خانههای لوکس» به دنبال گرایش سوداگرانه بازار در سالهای اخیر باعث پیدایش پدیده «عرضه نامتوازن» شده. این معضل از طرفی تولید واحدهای متوسط برای تقاضای مصرفی «میان درآمدها» را کاهش داده و از طرف دیگر باعث انباشت بیش از دو میلیون خانه بدون سرنشین در کشور شده است.
بر اساس آخرین آمار نفوس و مسکن، در حال حاضر دو میلیون و 500 هزار خانه خالی در کشور وجود دارد که بیش از400 هزار واحد مسکونی آن در تهران واقع شده. این واحدها که بیشترشان لوکس بوده و عموما با اهداف سوداگرانه تولید شدهاند، توازن بازار پایتخت را بر هم زدهاند. عباس آخوندی، وزیر راهوشهرسازی اعلام کرده ارزش سرمایههای حبسشده در بخش مسکن بالغ بر 250 میلیارد دلار است که معادل 2.5 برابر ارزش فعلی بورس کشور است.
** نفت، موتور محرکه توسعه اقتصادی
نفت به عنوان یکی از مهمترین بخش های تامین مالی دولت و موتور محرکه اقتصاد، نقش مهمی در توسعه یافتگی کشورهای نفت خیز از جمله ایران ایفا می کند؛ اهرمی که با برنامه ریزی های منسجم و بهره گیری بهینه از آن می توان گام هایی رو به جلو در مسیر پیشرفت و توسعه برداشت.
«یک گام تا ثبات» عنوان یکی از گزارش های روزنامه جهان صنعت در این زمینه است که در آن می خوانیم: بازار نفت روزهای پرچالشی را تجربه میکند و با وجود اینکه در عمل شاهد افزایش تولید هستیم، پیشبینیها از افزایش تقاضا در آینده نزدیک حکایت دارد. آژانس بینالمللی انرژی در بررسی سالانه میزان تقاضا برای نفت پیشبینی کرده بود در فصل نخست سال 2017 با افزایش یک میلیون بشکهای و در فصل دوم بازار با افزایش 1.5 میلیون بشکهای تقاضا روبهرو شویم.
تارنمای شبکه تلویزیونی سیانبیسی آمریکا نوشت قیمت نفت خام در ایالات متحده هفته گذشته افزایش پیدا کرد و به 46.54 دلار رسید. امیدواری به افزایش تقاضا در آینده باعث شد قیمت نفت برنت و وست تگزاس در بازار آمریکا بین یک تا 1.1 درصد نسبت به هفته پیش افزایش یابد. در پی پیشبینی رشد عرضه نفت شیل آمریکا از سوی EIA، بهای نفتخام در معاملات بینالمللی اولین روز کاری هفته جاری پس از روند صعودی خود درشش روز قبل از آن افت کرد.
روزنامه «جهان اقتصاد» در تحلیلی با انتخاب عنوان «هیاهو برای توتال، چشمپوشی از تخلفات دولت قبل»، نوشت: با وجود تداوم دلواپسی برخی رسانهها برای امضای نخستین قرارداد جدید نفتی با کنسرسیومی به رهبری شرکت توتال فرانسه، عدم پوشش افشای جزئیات تخلفات نفتی دولت گذشته توسط آنان جای بسی تعجب دارد. تخریب کور با هدف شبهه افکنی در افکار عمومی را میتوان راهبرد کلیدی دلواپسان از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم دانست. در این راهبرد، تخریب دستاوردهای دولت و تشویش افکنی در اذهان مردم تنها هدف به شمار میرود و نوشتن گزارشهای چند صد کلمه ای و تیتر زنیهایی بر اساس گمانه زنیهای بدون ارایه اسناد کافی کاملا موجه به نظر میرسد.
بر پایه این تحلیل، این روزها که دادگاه رسیدگی به تخلفات نفتی دولت دهم با برگزاری جلسات محاکمه دو متهم پرونده فساد نفتی در جریان است، شاهد آشکار شدن جزئیات تخلفات دولت گذشته هستیم. در جلسه چهارم دادگاه که روز گذشته برگزار شد، مهدی شمس متهم ردیف دوم در جایگاه حضور یافت و به دفاع از خود پرداخت وی گفت: هدف من شکستن ساختار تحریمها بود. اعمال انجام شده به دست یک نفر نبود و زنجیرهای از افراد در این کار همکاری کردند.
«مثلث بازیساز در بازار نفت» عنوان یکی از تیترهای روزنامه دنیای اقتصاد بود که در آن آمده است: بازار جهانی نفت پس از رشد 5درصدی که در هفته کاری گذشته به ثبت رساند، روز قبل را نیز به لطف تداوم افزایش تقاضا از سمت چین صعودی سپری کرد. به این ترتیب با وجود انتشار گزارشهای منفی از سوی موسسات مختلف که چشمانداز روشنی را برای قیمت نفت ترسیم نمیکردند، اژدهای سرخ با اشتهای سیریناپذیرش به طلای سیاه، طرحی جدید برای بازار در انداخت.
** بورس؛ بازار رو به صعود با شیبی ملایم
رشد و توسعه اقتصادی، نیازمند برخورداری از بازارهای مالی گسترده و کارا است. بازارهای مالی از دیدگاه اقتصادی به دو بخش بازار پول و بازار سرمایه تقسیم میشوند. از آنجا که رشد و توسعه اقتصادی نیازمند ایجاد سرمایهگذاریهای کلان است و این سرمایهگذاریها هیچگاه نمیتوانند براساس بازار منابع کوتاهمدت (بازارپول) تامین مالی شوند، ایجاد یک بازار سرمایه قوی و کارآمد زیرساخت اساسی تامین مالی بلندمدت طرحهای اساسی هر کشور را تشکیل میدهد.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با درج عنوان «تعهدسازی با تقویم بورسی»، نوشت: با نزدیک شدن به روزهای پایانی تیر ماه حجم وسیعی از آگهی دعوت به مجامع شرکتهای سهامی روی سامانه کدال قرار گرفت. ترافیک شدید برگزاری مجامع ناشران بورسی در آخرین مهلت قانونی، بیانگر بینظمی و احساس تعهد اندک شرکتها به ارائه به موقع اطلاعات است.
این امر علاوه بر تبعات منفی برای بازار سهام، بر خلاف حقوق سهامداری به شمار میرود. موضوع دیگری که بازار سهام در روزهای اخیر به وضوح مشاهده میشود، مواجهه با نمادهایی است که بدون ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده، به منظور برگزاری مجامع متوقف میشوند. بررسیها نشان میدهد میتوان با ایجاد یک زمانبندی مشخص و ارائه یک تقویم بورسی به نظم ارائه اطلاعات و ایجاد تعهد بیشتر ناشران کمک کرد.
روزنامه جهان اقتصاد در گزارشی با انتخاب عنوان «بازار رو به صعود اما نرم» آورد: بازار سرمایه این روز ها با رفت و برگشتهای زیادی مواجه است زیرا در فصل مجامع قرار داریم. این موضوع موجب شده تا اندکی از حجم معاملات کاسته شود. البته این موضوع نیز موجب شده است تا صف های خرید طولانی از بین برود. زمان انتشار گزارشهای فصلی و همچنین اوجگیری فصل مجامع تالار شیشهای با رفت و برگشتهای زیادی مواجه خواهد شد. به طوری که توقف برخی نمادها مانع از استفاده ظرفیت آنها برای رونق بازار سهام شده است.
بازگشایی نمادهای پالایشی محرک افزیش نقدینگی و رشد باثبات بازار عنوان میشود؛ معاملهگران در حالی روز شنبه هفته جاری شاهد توقف دستهجمعی نمادهای پالایشی فعال در بازار سرمایه بودند که مشخص شد این توقفها به دلیل اعلامیه شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی مبنی بر اعلام نرخ جدید بوده است. این خبر تعدیل مثبت سود این شرکتها را در پی خواهد داشت.
«مهمترین دغدغه پسابرجامی بازارسرمایه» عنوان یکی از گزارش های روزنامه «صمت» بود. به باور نگارنده، پس از اجرایی شدن برجام در دی سال 94 بازار سرمایه رشد چشمگیری داشت، اما این رشد دوام چندانی نداشت و پس از مدت کوتاهی به وضعیت پیشین خود بازگشت. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند، رشد بازار بلافاصله پس از اعلام اجرایی شدن برجام، بیش از آنکه ریشه در رشد بخش واقعی اقتصاد کشور داشته باشد، ناشی از انتظارهای مثبت بوده است.
درحالحاضر نیز کارشناسان نسبت به تاثیر مثبت یا منفی اجرای برجام بر بازار سرمایه نظرهای متفاوتی دارند. برخی معتقدند نباید باوجود کشورهای علاقهمند به سرمایهگذاری در کشور در دام قراردادهای پرریسک و نه چندان سودمند بیفتیم.