به گزارش بانکداران ۲۴ (Banker)، دکتر حسین وکیلی اقتصاددان به آفتاب یزد گفت: یک پیش بینی این است که یک تحول قیمت به سمت بالا را در بازار مسکن داشته باشیم. وی افزود: با تمهیداتی که در دولت یازدهم صورت گرفت، نرخ ارز در یک محدوده ثابتی توسط بانک مرکزی پایین نگه داشته شد. البته به نظر من این سطح نرخ ارز، سطح واقعی آن نیست و صادرکنندگان از آن راضی نیستند و اگر وضعیت این گونه ادامه داشته باشد صادرکنندگان به تدریج از صادرات پا پس میکشند. به همین خاطر پیش بینی میشود که افزایشی در نرخ ارز انجام شود. این کارشناس گفت: به نسبتی که تورم در سایر شاخصها افزایش یابد به همان نسبت روی بازار مسکن هم اثر خود را خواهد گذاشت. در نتیجه از منظر قیمتی میتوان گفت
که ما با یک موج نه پرفشار اما نسبتا مشهود درخصوص قیمت مسکن روبهرو خواهیم شد. اما اینکه بخواهیم درباره تکمیل پروژههای ساخت مسکن به خصوص انبوهسازی در کوتاهمدت صحبت کنیم باید بگوییم این پروژهها به دلیل کمبود منابع مالی و یا به دلیل عدم جامعنگری درخصوص ساخت آن مثل مسکن مهر ناتمام مانده است. در خصوص واحدهای مسکن مهر باید گفت که زیر ساختهای آن در بخش خدمات، آب، برق و گاز و راه و... قبلا بهخوبی پیش بینی نشده و این عدم جامع نگری موجب شد که آنها ناتمام بماند و حتی با اقبال کسانی که قبلا پیش پرداخت داشتهاند مواجه نشود. وی افزود: در نتیجه اگر از این منظر بخواهیم نگاه کنیم در کوتاه مدت هیچ اتفاق خاصی نخواهد افتاد. وکیلی گفت: افزایش قیمت مسکن در میان مدت میتواند عاملی برای رونق بازار مسکن باشد ولی در کوتاه مدت چنین نیست. البته این افزایش قیمت، فقط به نفع بخش دلالی است و تنها دلالان از آن سود میبرند و همان طور که گفتم در کوتاه مدت، رونقی در بخش انبوه سازی رخ نخواهد داد. تکمیل پروژههای انبوه سازی یک بازه زمانی 2 ساله زمان میبرد زیرا هنوز دولت با کمبود منابع مالی مواجه است.
رونق به قیمت تورم
از سوی دیگر یک عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت:«در صنعت ساختمان میل به ساخت کمتر شده، به همین دلیل باید روشهایی ایجاد کنیم که برای مسکنهای موجود گردش ایجاد شود.»محمد رضا زهره وندی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرآنلاین،با طرح پیشنهادی برای از بین رفتن رکود مسکن اظهارداشت:«مشکل مسکن، چندوجهی است؛یک وجه آن تولید ساختمان و تولید مصالح است و بخش دیگر به سطح درآمدی مردم و توانایی در خرید مرتبط است.» وی با اشاره به تصمیم دولت برای افزایش وامهای مسکن و مدت زمان بازپرداخت آن،عنوان کرد: «مقدار وام در کلان شهرها با شهرهای کوچک باید تفاوتی داشته باشد، با وامهای 80 الی 100 میلیون که وجود دارد اکثرا شهرستانها و شهرها میتوانند در بازار حرکتی داشته باشند اما در کلانشهر با این وام نمیتوان کاری کرد و باید تجدیدنظر برای کلان شهرهایی مانند تهران، مشهد، اصفهان و غیره شود.»زهره وندی با بیان اینکه رونق در مسکن مستقیم از میزان درآمد مردم تاثیر میپذیرد،یادآورشد:« اگر در زمینه اشتغالزایی موفق باشیم در زمینه مسکن نیز موفق خواهیم بود. »وی عنوان کرد:«هرچند در زمینه مصالح ساختمانی و فولاد رشد خوبی داشتیم، ولی رشدی نبوده که در مسکن تاثیری بگذارد. در سال95 در صنعت ساختمان، 36 الی 37هزار دستگاه آسانسور داشتیم و همچنان بالای 90درصد ساختمانهای جدید کشور آسانسور نیاز دارند.» زهره وندی با بیان اینکه یکی از دلایل رکود در صنعت ساختمان کاهش میل به ساخت است، خاطرنشان کرد: «باید روشهایی ایجاد کنیم که برای مسکنهای موجود گردش ایجاد شود. درواقع شرایط بازار مسکن به گونهای است که فنر آن فشرده شده و حتی به قیمت تورمی هم ممکن است این آزادشدن فنر ایجاد کند، باید در این بخش گردش ایجاد شود.»
تحویل ۱۲۴ هزار واحد مسکنمهر تا پایان امسال
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: از مجموع واحدهای مسکن مهر ۱۲۴ هزار واحد باقی مانده که امسال با تلاش مضاعف دستگاههای ذیربط افتتاح خواهند شد.احمد اصغری مهرآبادی در حاشیه مراسم تحویل و افتتاح ۱۱۷۵ مسکن مهر در شهر جدید پردیس در گفتگو با پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد: از مجموع واحدهای مسکن مهر، ساخت یک میلیون و ۹۴۲ هزار واحد به اتمام رسیده و یک میلیون و ۸۳۳ واحد افتتاح شده است. ۱۲۴ هزار واحد باقی مانده که امسال با تلاش مضاعف دستگاهها و نهادهای ذیربط افتتاح و تحویل داده خواهد شد.اصغری مهرآبادی با بیان اینکه در شهر جدید پردیس ساخت ۵۰ هزار واحد از مجموع ۸۲ هزار واحد مسکن مهر به پایان رسیده، گفت: نیمه اول خرداد ۳۰۰۰ واحد دیگر دراین شهر افتتاح میشود و به مرور در فواصل زمانی مرتب شاهد افتتاح واحدهای مسکن مهر پردیس خواهیم بود.قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن مهر همچنین عنوان کرد: دولت برای اتمام پروژههای مسکن مهر در مجموع ۵۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان وام بانک مسکن درنظر گرفته که حدود ۴۸ هزار میلیارد تومان آن پرداخت شده که با احتساب وام سایر بانکها ۵۰ هزار میلیارد تومان میشود.