مسئله مردم نبودند؛ باید دستاوردهای دولت قبل مورد هجمه قرار میگرفت و بعد هم جایگزینی برایش ارائه میشد.
درست از همین رو بود که عباس آخوندی بارها و بارها صراحتاً طرح مسکن مهر را طرحی مزخرف، پوپولیستی، اقتصادبرانداز و فاجعهآمیز لقب داد و از همان نخست کوشید تا طرح مسکن اجتماعی را به عنوان جایگزینی برای مسکن مهر مطرح کند؛ طرحی که نه تنها هنوز هم خبری جدّی از آن در دست نیست بلکه مدام با وعده ها و اظهارنظرهای متناقض و عجیب و غریب مسئولین همراه شده است
جدول زیر فهرست بلندبالایی از وعدههای ارائه شده به مردم را نشان میدهد؛ وعدهی ساخته شدن خانه هایی که یک بار مسکن اجتماعی، بار دیگر مسکن امید، نوبت دیگر مسکن اقساطی لقب میگرفتند تا بازی تبلیغاتی دولت را شکل دهند.
تاریخ منبع وعده
آذر 92 گزارش 100 روزه عملکرد
وزارت راه و شهرسازی مولفههای اساسی طرح مسکن اجتماعی توسط کارگروه های متخصص در حال بررسی است تا در اولین فرصت از این طرح رو نمایی شود.
10آذر 92 پژمان(معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی) واگذاری از سال 93 شروع می شود.
21 فروردین 93 عباس آخوندی
(وزیر راه و شهرسازی) مأموریت مهم اجرای این طرح که براساس آن طی 10 سال، 5/1 میلیون واحد مسکونی احداث خواهد شد.
21 شهریور 93 عباس آخوندی
(وزیر راه و شهرسازی) طرح مسکن اجتماعی که قرار است جایگزین طرح مسکن مهر شود، از اواخر سال جاری (سال 93) کلید میخورد.
16 فروردین 94 عباس آخوندی
(وزیر راه و شهرسازی) جزئیات مسکن اجتماعی تا پایان فروردین اعلام میشود.
5 تیر 94 سیدحمید کلانتری(معارون وزیر تعاون) عملیات اجرای طرح مسکن اجتماعی از نیمه دوم سال 94 آغاز میشود.
2 شهریور 94 گزارش عملکرد دو ساله حوزه مسکن وزارت راه و شهرسازی این برنامه پس از بررسیهای كارشناسی و كسب نظرات دست اندركاران، تدوین و نهایی شده است كه ان شاءالله به زودی رونمایی خواهد شد.
9 شهریور 94 علی ربیعی
(وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) اولین واحدهای مسکن حمایتی و اجتماعی در اواخر سال 1395 و نیمه اول سال 1396 تحویل خواهد شد.
21 بهمن 94 عباس آخوندی
(وزیر راه و شهرسازی) مسکن اجتماعی به برنامه ششم(95-99) موکول شد.
31 اردیبهشت 95 حامد مظاهریان
(معاون وزیر راه و شهرسازی) برنامه مسکن اجتماعی آماده است و بلافاصله پس از اتمام مسکن مهر اجرا خواهد شد.
9 شهریور 95 حامد مظاهریان
(معاون وزیر راه و شهرسازی) برای سال 95 طرحی با 85 هزار مسکن اجتماعی آماده شده و منتظر بودجه است!
طرح مسکن اجتماعی در حالی مطرح شد که همان نخست کارشناسان اولاً با در دستِ اجرا بودن طرح مسکن مهر، مطرح شدن آن را نوعی فریب افکار عمومی تلقی میکردند و از سوی دیگر، انتقادات زیادی نسبت به هزینه های در نظر گرفته شده برای مسکن اجتماعی شکل گرفته بود
حجـتالله عبدالملکی استاد دانشگاه بهترین راهکار برای مسکن کشور را تکمیل و رفع ایرادات مسکن مهر دانست و محمد عدالتخواه کارشناس مسکن در خصوص مسکن اجتماعی گفت:«بعد از مدتی مطالعه گفته شد طرح مسکن اجتماعی مشکل بودجه دارد و مرتب روی افزایش وام تأکید و از افزایش میزان آن صحبت میشود اما فکری برای باز پرداخت آن صورت نمیگیرد. اقشار پایین دست و بی خانهها توان باز پرداخت این وامها با سودهای 14 درصد را ندارند. حتی اقشار متوسط هم چندان به دنبال این وامهای گران با سود بالا نیستند»
با این همه اما همان وعدهها با رقمهایی که برای وام و بازپرداخت در نظر گرفته شده بود نیز محقق نشد تا علاوه بر روی زمین ماندن مسکن مهر و تخطئهی مداوم آن، طرح مسکن اجتماعی نیز عملاً راه به جایی نبَرَد مطابق آنچه آخوندی در فروردین ماه 94 اعلام کرده بود، میبایست در سال گذشته، 15 تا 20 هزار واحد مسکن اجتماعی در بنیاد مسکن ساخته میشد.
همچنین مقرر شده بود از سال بعد یعنی از سال 95 هرساله ١٢٥هزار واحد مسکن اجتماعی در شهرها ساخته شود و این روند نیز تا ششسال ادامه یابد. اگرچه در آغاز راه، سخن از 1.5 میلیون واحد مسکونی بود اما بعداً این تعداد به ٧٥٠ هزار واحد مسکونی کاهش پیدا کرد. با این همه اکنون مطابق آنچه مسئولین بیان کردهاند اجرایی شدن جدی طرح مسکن اجتماعی معطل پایان یافتن طرح مسکن مهر است؛ طرحی که قرار بود مدتها پیش به پایان برسد اما هنوز هم که هنوزه اتمامش به آینده موکول میشود.
در آخرین اظهارنظرها کامل شدن مسکن مهر به سال 96 حواله داده شده و به این ترتیب باید پذیرفت عملاً طرح مسکن اجتماعی یا جایی در دولت یازدهم نداشته باشد یا اینکه در نهایت به عنوان وعدهای انتخاباتی باز هم به فردای انتخابات حواله داده شود!
این همه در حالی است که به اذعان کارشناسان تا 10 سال آینده به 20 میلیون واحد مسکونی نیازمندیم. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خردادماه سال جاری طی گزارشی با اشاره به مشکلات حوزه مسکن تصریح کرد:«بررسی عملکرد و نقشآفرینی متولیان این حوزه از جمله وزارت راه و شهرسازی، شوراهای اسلای شهرها و استان، مدیریتهای شهری، سازمان نظام مهندسی و کنترل ساختمان حکایت از ضعف نقشآفرینی در اجرا و تحقق قوانین موضوعه دارد. به طوری که اگر برخی از تکالیف قانونی مورد توجه، انسجام و بهدرستی انجام میگرفت.
میتوانست رافع بسیاری از مشکالت موجود باشد، در کنار این وضعیت میتوان برخی از رفتارها و اقدامات غیرقانونی بخشهای ذیربط را به آن اضافه کرد. گفتنی است برنامهریزی برای پاسخگویی به نیاز هرم جمعیتی در مرحله نیاز به مسکن، توزیع جمعیت، تقویت و توسعه مبادی مهاجرت، طراحی شهری و شهرسازی، قیمت و فروش تراکم، کیفیت استانداردهای مورد عمل، جامعنگری و آیندهنگری به تصمیمات و عواقب آن مواردی از این دست است که میتوان به عنوان موضوعات مورد غفلت و سهلانگاری قرار گرفته بدان اشاره کرد»
در این شرایط جای این پرسش باقی است که تناقضهای میان گفتار و وعده مسئولین را با دیگر مواضع و نیز عملکردشان چگونه باید حل کرد و چرا هیچگونه پاسخگویی در این زمینه وجود ندارد؟
به خاطر داریم که آخوندی هنگام اخذ رأی اعتماد از مجلس به صراحت گفته بود:«شخص من هرگز با مسکن مهر مخالف نبوده و نیستم و من جزو اولین کسانی بودم که این موضوع را وارد نظام برنامهریزی ایران کردم که بعد از آن، این مسئله ردیف پیدا کرد و مباحث دیگری چون بهسازی مسکن روستایی و مسکن اجتماعی تا قبل از دوره مسئولیت من در تاریخ ایران سابقه ندارد.» با این همه اما او وقتی کارش با مجلس تمام شد، علاوه بر هجمه به مسکن مهر و عدم برنامهریزی جدی برای به سامان رساندن و نهایی کردن واحدها، حتی در نسبت با طرح خودش که مدام با افتخار از آن یاد میکرد نیز نتوانست کارنامهای درخور تقدیر برجای بگذارد. وعدهها و اظهارنظرهای مداوم و متناقض او و همکارانش در دولت پیش از هر چیز مؤید این مدعاست.
به راستی در چنین شرایطی نباید از وزیر خواست تا حداقل نسبت به وعدههایی که خودش به مردم داده و برنامه هایی که خود قرار بوده در دستور کار داشته باشد، پاسخگو باشد؟