مسکن نه تنها از رکود عمیقی که از بیش از سه سال پیش گرفتار آن است بیدار نشده بلکه در پاییز امسال و بر خلاف پیش بینی‌هایی که در مورد رونق این بخش تاثیر گذار در اقتصاد مطرح بود، به خواب زمستانی رفته است.
به گزارش صبحانه،تازه‌ترین گزارش‌ها درباره مسکن حکایت از آن دارد که با وجود کاهش بیش از ۱۰ درصدی معاملات مسکن قیمت واحد‌های مسکونی به طور میانگین ۹/۵ درصد رشد داشته است. تازه‌ترین گزارشی که بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران ارائه کرده از کاهش معاملات آپارتمان‌های مسکونی و افزایش متوسط قیمت خرید و فروش و همچنین اختلاف هشت میلیونی بین بیشترین و کمترین قیمت هر متر خانه در همین دوره خبر می‌دهد. این بانک تاکید دارد که در حال حاضر شرایط خوبی برای خانه‌دار شدن زوجین و خانه اولی‌ها فراهم شده است. جزئیات آمارهای منتشر شده نشان می‌دهد که در مهرماه امسال تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی به حدود ۱۰ هزار و ۳۲۵ واحد رسیده که در قیاس با ماه مشابه سال قبل ۶/۱۰ درصد کاهش دارد. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معاملات شده به تفکیک عمر بنا در این ماه نیز حاکی از آن است که واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۷/۵۱ درصد بیشترین سهم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص داده است. همچنین از میان مناطق ۲۲‌گانه تهران منطقه پنج با سهم ۱۶ درصدی از کل معاملات بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه‌نامه را داشته و مناطق دو، چهار و هشت به ترتیب با سهم ۶/۹، ۲/۱۲ و شش درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند. در مجموع ۷۲ درصد کل تعداد معاملات انجام شده مربوط به ۱۰ منطقه (۲، ۳، ۴، ۵، ۱۰، ۸، ۷، ۱۱، ۱۴ و ۱۵) بوده و ۱۲ منطقه باقی‌مانده ۲۸ درصد از تعداد معاملات را به خود اختصاص داده‌اند.
افزایش قیمت هر مترمربع واحد مسکونی
اما تحولات قیمت مسکن از این حکایت داشت که در ماه ابتدایی پاییز سال جاری متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران حدود چهار میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۶/۱ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹/۵ درصد افزایش دارد. این در حالی است که بیشترین رشد متوسط قیمت به منطقه ۱۶ با ۶/۱۲ درصد و بیشترین میزان کاهش متوسط قیمت به منطقه ۲۲ با ۲/۳ درصد تعلق دارد. در این ماه بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده حدود ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن به دو میلیون تومان و در منطقه ۱۸ بوده است. در مجموع باید گفت که در هفت ماهه منتهی به مهرماه امسال تعداد معاملات آپارتمان‌ها در تهران به ۵/۹۳ هزار واحد مسکونی رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲/۱۱درصد افزایش دارد. در این مدت متوسط قیمت هر متر حدود چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده که با رشد چهار درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه شده است.
از بازار اجاره چه خبر؟
گزارش بانک مرکزی همچنین نشان می‌دهد که در مهرماه سال جاری شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران ۵/۹ درصد و در کل مناطق شهری ۹ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد دارد. البته این بانک توضیح داده ماهیت قراردادهای اجاره مسکن که غالبا یک‌ساله تنظیم می‌شود و نیز اثرپذیری شاخص اجاره‌بها از سیاست‌های کنترل و مهار تورم، سبب تغییر متناسب اجاره‌بها با تحولات نرخ تورم شده است. این در حالی است که سهم هزینه مسکن در محاسبات شاخص کل بهای کالا و خدمات حدود ۴/۲۸ درصد است. در مجموع با شرایطی که فعلا در بازار مسکن جریان دارد، بانک مرکزی معتقد است که با توجه به رشد ملایم قیمت مسکن در سطحی کمتر از نرخ تورم در هفت ماهه منتهی به مهرماه سال جاری و نیز گشایش‌های مالی اخیر نظام بانکی در این بخش به ویژه تک‌رقمی شدن نرخ سود تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن یکم که به حدود ۹ درصد رسیده، اکنون شرایط مناسبی جهت خانه‌دار شدن زوج‌های جوان و خانه اولی‌ها فراهم شده است. در نظر گرفتن وام‌های متنوع برای خرید مسکن در راستای کمک به شهروندان برای خانه دار شدن بوده است. وام مسکن سابقه زیادی در ایران دارد، اما همواره بنا به دلایلی موفق نبوده است. عمده مساله مربوط به وام مسکن نرخ بالای بازپرداخت آن است. در یکی دو سال اخیر تلاش شده با رساندن سود وام مسکن به زیر ۱۰ درصد جذابیت آن بیشتر شود، اما همچنان بسیاری از شهروندان وام مسکن را گران می‌دانند و به همین دلیل استقبال از وام‌هایی که در این زمینه ارائه می‌شود زیاد نیست.
احتمال گرانی کلنگی‌ها
تحرکات چند ماه اخیر بازار مسکن، منجر به افزایش قیمت شش درصدی واحدهای مسکونی شده است که این علائم مثبتی برای ورود دوباره سرمایه‌گذاران به این بازار است، بنابراین پیش‌بینی می‌شود در صورت رشد سرمایه‌گذاری در صنعت ساختمان، خانه‌های کلنگی بهترین گزینه برای انبوه سازان هستند. به گزارش ایلنا، شهریار شقاقی، کارشناس بازار مسکن درباره وضعیت خانه‌های کلنگی کلانشهرها در دوره رونق گفت: پس از افزایش قیمت‌های جهشی مسکن، این بازار دچار رکود چند ساله و نیز قهر سرمایه‌گذاران با خود شد. حال در شرایط رونق به طور قطع خانه‌های کلنگی ظرفیت خوبی برای جذب سرمایه‌ها برای ساخت و ساز دارند. او با تاکید بر اینکه مدت زمان کوتاهی پس از ورود به دوره رونق شاهد افزایش قیمت خانه‌های کلنگی خواهیم بود،ادامه داد: برای انبوه‌سازان ورود به بخش خانه‌های کلنگی سودآورتر است چراکه در طول چند سال رکود خانه‌های کلنگی بیشترین کاهش قیمت را داشتند و بساز و بفروش‌ها می‌توانند با نرخ کمتری اقدام به تولید واحدهای مسکونی کنند. بنابراین با سرازیر شدن تقاضا به این سمت، طبیعی است که کلنگی‌ها گران شوند.